Ziua 1- Lipim gastrostoma

4
3178

Sant Juan de Deu
Încă in Barcelona

Nimic nu este întâmplător 

Astăzi , in 26 Iunie , fiul meu împlinește 2 ani și 7 luni, este ziua in care i-am lipit total gastrostoma pentru ca nu o mai folosim deloc.

In 10 Decembrie 2019 , Bubu avea 2 ani și aproape 2 luni, avea mai puțin de 9 kg , și era hrănit pe sonda nazogastrica din 30 August, medicul neurolog ne-a recomandat să îi punem gastrostomă, poate îl va ajuta.

Nu știam cu ce se “mănâncă “ acest fenomen sau ce înseamnă , însă era clar ca de-abia așteptăm sa scăpăm pe sonda nazogastrica.

Ne-am internat la Marie Curie , unde urma să fie anesteziat total și urma să i se “monteze un furtun”.

Imi aduc aminte când a ieșit din sala de operație Bubu, doctorița mi-a zis : “ a fost aproape imposibil să îl operăm pentru ca este numai piele și os, de-obicei nu punem in astfel de situații !”

Povestea este lungă, însă vreau să vă povestesc doar partea bună pentru că există și o parte bună.

Gastrostoma pentru noi a venit ca o “binecuvântare “ pentru că a fost singura metodă de al ajuta să crească în greutate.

In Decembrie i-au pus gastrostoma , iar in Ianuarie 2020 el deja “cocheta” cu mâncarea pe guriță.

In 22 Ianuarie 2020 când am ajuns la spitalul din Barcelona , m-au intrebat medicii de ce are gastrostoma , și atunci mi-a picat cerul in cap ,pentru ca nu mi sa părut relevantă această întrebare.

Explicația lor a venit imediat , pentru ca ei nu pun gastrostoma până nu testează nivelul de înghițire sau dacă există probleme de înghițire , sau de aspirare în plămâni.

Inițial m-am enervat foarte tare pe medicii din România , apoi mi-am reamintit că nu exista altă variantă pentru Bubu , pentru ca el era  inconștient și cu diskinezii încă pe atunci.

I-au făcut a doua zi ,testul de înghițire , și mi-au dat o veste minunata: “ Cristian poate înghiți fără risc , de luni începem să îi dăm pe gură câte o linguriță la fiecare masă”.

Ce credeți , era vineri , pentru mine până luni era prea mult , așa că am și testat.

Eram atât de bucuroasă că poate înghiți , încât le-am zis să îi scoată gastrostoma☺️, bineînțeles că nu ma ascultat nimeni , pentru ca Bubu nu înghițea apa deloc și nu mânca decât o lingurița , doua , la fiecare masă.

A trecut mult timp , mai mult de 2 luni , pana când Bubu a reușit să mănânce toată mâncarea solidă pe gură, însă nu reușea să bea apă , cantitatea necesară pentru kg lui.

O minune a făcut ca vineri , 19 Iunie 2020,ora 15.40,  Bubu să bea apă din sticlă mai mult ca niciaodată. Și iată că de atunci nu îi mai dau deloc apă pe gastrostoma , însă abia astăzi i-am lipito, ca să mă pot bucura la maxim că într-un fel am scăpat de ea!

Eu am mai insistat pe la medic să îi scoată mai repede , pentru că eram sigură cumva , ca Bubu dacă nu are altă variantă de a primii apă, se va ambiționa și am vrut să grăbesc lucrurile.
Acum 2 săptămâni , ne-au zis ca luni , in 29 Iunie , îl vor opera ca să îi scoată “furtunul din burtică”.

Cum nimic nu este întâmplator , fix la o săptămâna înainte de operație , Bubu reușește să bea cantitatea necesară pe guriță, fără să mai tușească sau să se înece.

Aproape 17 kg

Abia aștept ziua de luni, să ne auzim cu bine dragi prieteni!

I-am scurtat și furtunul și i-am lipit tot!

4 COMENTARII

  1. Doamne cât mă bucur pentru Bubulică al nostru!Doamne fi alături de el la fiecare pas și să auzim numai vești bune de la voi!Vă pupăm cu drag!Suntem alături de voi!Multă, Multă SĂNĂTATE!🤍🙏🤗😘🥰❤

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here